In 3 stappen het montagegat van een druksensor schoonmaken

Druksensor problemen voorkomen? Zorg voor een schoon montagegat. Hoe je dat doet? Je leest het hier.

De meest voorkomende oorzaken van defecte druksensoren zijn: foutieve installatie, slecht gereinigde- of bewerkte montagegaten. In dit artikel leggen we je uit hoe je in 3 stappen het montagegat voor jouw druksensor schoon dient te maken. Dit voorkomt slecht functionerende druksensoren en defecten.

Om het montagegat van een druksensor op correcte wijze te reinigen heeft Dynisco de zogenaamde Dynisco cleaning hole kit op de markt gebracht. Deze kit is ontworpen voor druk- en temperatuursensoren, breekstiften en thermokoppels met montagegaten van 1/2"-20 UNF 

Met deze set kunnen de montagegaten met een diameter van 0,312", een zitvlak van 45° en een diameter van 0,451" worden gereinigd. In de cleaning kit tref je een ijkingstap waarmee je kunt controleren of het montagegat op de juiste wijze is bewerkt en schoongemaakt (reinigingssets voor M10 en M18 zijn ook beschikbaar).

 

Voordat je begint met reinigen

Houdt met de volgende drie zaken rekening voordat je begint met het schoonmaken van het montagegat.

 1. Het polymeer moet in halfgesmolten toestand zijn;
   
 2. Zorg ervoor dat je een moment-sleutel bij de hand hebt. Bij het schrapen mag het koppel namelijk niet hoger worden dan 11 Newton meter (Nm);
  Komt het koppel hoger dan 11 Nm dan kunnen de snijkanten van de tool beschadigd raken. Deze snijkanten zijn gemaakt van gehard gereedschapsstaal en zullen niet snel slijten bij normaal gebruik.
   
 3. Zorg voor een smeermiddel geschikt voor hoge temperaturen.
  Het is sterk aan te bevelen om een smeermiddel, geschikt voor hoge temperaturen aan te brengen op de tapper en het schroefdraad van de geleidehuls en de gauge plug om vastlopen te voorkomen.

 

Stap 1: Schroefdraad schoonmaken

- Reinig de schroefdraad van het montagegat met de bijgeleverde tap tot dat deze schoon is.

 

Stap 2: De Reinigingsboor gebruiken


- Schroef de geleidehuls/reinigingsboor in het gat. handvast is voldoende.

- Duw en draai in een rechtsom draaiende beweging de reinigingsboor zodat het residu van de kritieke oppervlakken wordt geschraapt.

- Kantel de tool niet heen en weer.

- Verwijder de tool en reinig.

- Schroef de tool opnieuw in het gat en schraap opnieuw.
Ga door met deze handeling totdat de tool schoon is bij verwijdering.

 

Stap 3: Inspectievloeistof gebruiken

- Breng de inspectievloeistof (Dykem Blue Layout) aan op de oppervlakken van de ijkingstap onder de draad. Deze vloeistof wordt standaard meegeleverd in de cleaning hole kit van Dynisco;

- Steek de ijkingstap in het gat en draai totdat er oppervlaktebinding optreedt;

- Verwijder en inspecteer.

⚠️ De vloeistof mag alleen van het 45° afdichtingsvlak worden geschraapt. Als de vloeistof van andere oppervlaktes wordt verwijderd, is het gat niet schoon.