7 veel voorkomende druksensor beschadigingen herkennen

Net als bij alle technologische apparaten, kunnen druksensoren defecten vertonen. In dit artikel laten we 7 van de meest voorkomende defecten zien. Je zult merken dat de meeste defecten betrekking hebben op het membraam van de druksensor. We laten aan de hand van zeven afbeeldingen zien hoe je een defect kan herkennen en hoe je dit soort defecten kan voorkomen.

 

1. Afgeronde tip met krassen

Wanneer de tip van jouw druksensor eruit ziet zoals deze foto, dan kan je er vanuit gaan dat het montage gat te klein is. Hierdoor ontstaan er krassen (1) op de tip en vertoond de tip rondingen aan de kop (2). 

Krassen op de tip en afgeronde hoeken voorkomen?
Pas het montagegat aan of kies voor een andere druksensor met de juiste afmetingen.

 

2. Bobbel op met het membraam

Een bobbel op het membraam zorgt ervoor dat de druksensor niet meer functioneert. Indien jouw druksensor eruit ziet zoals op de foto kan je er net als onder puntje 1, vanuit gaan dat het montage gat te klein is. Door de compressie is er een bobbel in het membraam ontstaan.

Een bobbel op het membraam voorkomen?
Pas het montagegat aan of kies voor een andere druksensor met de juiste afmetingen.

 

3. Put in het membraam

Een put in het membraam zorgt ervoor dat de druksensor niet meer correct functioneert. Putten in het membraam kunnen op verschillende manieren ontstaan. 

  1. De druksensor is geraakt door de schroef van bijvoorbeeld de extruder omdat hij te diep in het montage gat is gestoken;
  2. De druksensor is geraakt door vuil wat in de productielijn terecht is gekomen en er niet thuis hoort;
  3. De druksensor is uitgerust met het verkeerde membraam. Indien je werkt met corroderende stoffen is het verstandig om de druksensor uit te voeren met een voor jullie toepassing geschikt membraam.  

Putten in het membraam voorkomen?
Zorg dat het montagegat klopt, maak de productielijn schoon of kies voor membraam van een ander type materiaal en / of coating.

 

4. Groeven in de tip

Groeven in de tip zoals op bovenstaande afbeelding betekenen vaak dat er vuil aanwezig is geweest in het montagegat, gedurende het installeren van de druksensor.

Krassen op de tip van de druksensor voorkomen?
Zorg ervoor dat je een druksensor altijd installeert in een gereinigt montagegat. Voor het schoonmaken van montagegaten raden we aan geburik te maken van de Dynisco cleaning hole kit.

 

5. Krassen bovenop het membraam

Krassen bovenop het membraan duiden op zeer abbrassief materiaal. 

Krassen op het membraam voorkomen?
Zorg ervoor dat je een druksensor installeert voorzien van het juiste membraam materiaal en / of coating. Het is uitermate belangrijk dat er een juiste keuze qua membraam wordt gemaakt voor jouw toepassing.

 

6. Gescheurd membraam

Op bovenstaande foto is te zien dat het membraam van de druksensor op twee plekken gescheurd is. Dit probleem doet zich voor wanneer corroderende materialen het membraam hebben gepasseerd in bijvoorbeeld de extruder. 

Een gescheurd membraam voorkomen?
Zorg ervoor dat je een druksensor installeert voorzien van het juiste membraam materiaal en / of coating. Het is uitermate belangrijk dat er een juiste keuze qua membraam wordt gemaakt voor jouw toepassing.

 

7. Gescheurde flex kabel

Gescheurde flex ontstaat eigenlijk alleen maar in sterk vibrerende omgevingen, een tekorte flex kabel of door onjuiste montage.  

De oplossing:
Zorg ervoor dat de druksensor op de juiste manier gemonteerd wordt en de kabel voldoende bewegingsvrijheid heeft. De sensor opsturen behoort tot de mogelijkeheden. Wij kunnen deze dan voor je repareren.